Okusen obrok: filane paprike
Filane paprike so precej nostalgična jed, še bolj pa praktična, saj jih lahko zamrznete in postrežete, ko vam bo zmanjkalo časa za pripravo obroka.
6 večjih paprik
Za nadev:
1 kg mletega mešanega mesa
1 čebula
1 jajce
1 žlička mlete rdeče paprike
50 g riža
2 stroka česna
sol
sveže zmlet poper
Za omako:
4 dl paradižnikove omake
1 žlica mlete rdeče paprike
2 žlici moke
maščoba
1 žlica rjavega sladkorja
sol
sveže zmlet poper
voda
Za nadev riž skuhamo do polovice, čebulo na drobno narežemo in prepražimo, česen sesekljamo, dodamo preostale sestavine in vse skupaj z rokami dobro premešamo. Paprike očistimo semen in jih nadevamo.
Na maščobi prepražimo sladkor. Dodamo moko, mleto papriko in vse skupaj malo prepražimo. Ne preveč. Dodamo paradižnikovo mezgo, dobro premešamo in zalijemo s toliko vode, da je omaka gosta po našem okusu (ob tem računajmo, da bo nekaj omake med peko izparelo). Začinimo.
Papriko vložimo v omako, ki mora segati do 2/3 paprik, in vse skupaj pečemo pri 220 ° C najprej pol ure pokrito, nato pa še slabe pol ure nepokrito. K filanim paprikam postrežemo pire krompir.
Namig
Filane paprike lahko kuhamo na štedilniku ali pečemo v pečici. Pečene so okusnejše.